Här finner du kortfattad information om fläktar, fönster, kranar mm. Observera att du alltid behöver ansöka om tillstånd innan du bygger om eller renoverar. Det kan också vara en god idé att kontakta styrelsen och höra efter vad som gäller.
Fläktsystemet
Fläktsystemen i våra hus bygger på att den fläkt som sitter på taket av varje huskropp (bestående av 4 till 13 lägenheter) suger ut luft från lägenheterna genom badrum, klädkammare och köksfläkt.
När luft sugs ut så måste det ju komma in ny luft någonstans, och det ska ske via så kallade spaltventiler ovanför fönster i vardagsrum och sovrum på baksidan.
De fläktsystem vi har är standardsystem som finns i många hus från samma epok, vilket innebär att det inte finns en massa avancerad teknik. Det är väl bra på ett sätt, men med ett gemensamt enkelt fläktsystem är det lätt att ställa till det både för sina grannar och för sig själv. När det är något krångel med fläktsystemet så beror det ofta på :
- att någon i en huskropp har installerat en fläkt som inte är anpassad för att anslutas till den typ av system vi har. (Läs mer om detta här under ”Bygga om och renovera”) En sådan fläkt i en lägenhet kan ge konsekvensen att det blir kallt där och att ytterdörren blir svårare att öppna. Samtidigt kan övriga få sämre drag och lite varmare i sina lägenheter.
- att spaltventilerna är stängda. Det medför också ofta att det blir svårare att öppna den egna ytterdörren samtidigt som draget ökar något i övriga lägenheter.
För att kunna stänga köksfläkten så krävs det att den är försedd med ett spjäll. De flesta köksfläktar på marknaden är avsedda för villor och småhus där det inte finns någon fläkt på taket, och dessa saknar spjäll. Konsekvensen av att montera en sådan fläkt i en lägenhet här hos oss blir att fläkten kommer att stå vidöppen för jämnan, och då blir det lätt kallt i lägenheten vintertid. Alternativa fläktarna som passar här kan vara av den nyare typen av fläktar med aktivt kol som bara roterar luften inne i lägenheten. Det brukar fungera riktigt bra och sparar dessutom på värmen. Fläkt med inbyggd motor får inte monteras.
Fläktkanalen
Till köksfläkten går det en kanal som har en renslucka ovanför överskåpen. Denna renslucvka får inte byggas in.
Stammen i köket
I hörnet längst in i köket finns en ”stam” som bara innehåller frånluftskanalen. Denna är inbyggd med dubbla gips, det innebär att det är en brandcellsgräns. Om ni vill göra ingrepp i denna del så tänk på brandskyddet.
Avloppet
Det förekommer ibland att någon vill flytta avloppet, men eftersom det är så långt till stammen för avloppet (i stora badrummet) så kan man inte flytta avloppet ännu längre bort. Fallet är dåligt som det är, och flyttar man avloppet ännu längre bort från stammen så blir fallet än sämre och risken för stopp i avloppet blir därmed större.
Diskmaskin
Tänk på att diskmaskin alltid skall stå på en stor plastbit som går upp i bakkant. Denna ser till att vatten vid en eventuell läcka kommer direkt ut på köksgolvet och inte smyger ut i bakkant och inte blir upptäckt förrän grannen under säger ifrån. En sådan plastbit kan vara guld värd när man skall ha med försäkringsbolaget att göra efter en skada.
Fönster
När våra mest utsatta fönster hade sina bästa år bakom sig så beslöt vi i början av 2000-talet att byta ut ytterbågarna på dessa. Innerbågen med isolerglaset fick altså sitta kvar oförändrat. Istället för den gamla yttre träkonstruktionen blev det nu en aluminiumram, och när vi ändå var på gång, ett energiglas i den ramen. Detta byte berörde inte alla fönster, utan endast de som saknar skydd i form av balkong eller utskjutande tak ovanför. Det innebär bland annat att alla fönster på kökssidan fick dessa nya bågar (badrumsfönstren undantagna)och att inga bågar byttes på baksidan av de röda husen (förutom Timmerslätt 23 – 25).
Det speciella med dessa fönster är att de har ett mycket tunt metallskikt på insidan, vilket i sin tur innebär att:det reflekterar tillbaka värmestrålning, vilket är skönt på sommaren och energibesparande på vintern.det lätt blir kondens på fönstret.fönstret har en svag grå ton, och…det måste skötas om på ett visst sätt.
Lite förenklat kan man säga att man skall vara sparsam med medel på detta glas. Den typen av fönsterputs som sprutas på och sedan bara torkas bort fungerar inte, då det kommer att lämna fläckar på glaset. Lite diskmedel och mycket vatten skall det vara.
Det tunna metallskiktet är dessutom känsligare än glas för repor, varför rakblad inte kan användas på detta glas.
Våra fönster består av en innerbåge med ett isolerglas och en ytterbåge med ett enkelglas. På de mest utsatta fönstren är den gamla ytterbågen av trä utbytt mot en aluminiumbåge med ett energiglas.
Backventiler och kranar
Föreningen rekommenderar tillsammans med ett antal anlitande rörfirmor att vi använder vattenkranar/blandare av märkena FM Mattsson, Mora, Vårgårda och Gustavsberg. En anledning är att rörmokare inte har reservdelar till alla ”Billiga märken” som Ikea, Biltema, Hafa och övriga. Vid akuta problem ställer dessa därför väldigt ofta till problem både för innehavare och grannar. En annan källa till problem är att inte alla dessa är utrustade med backventiler som förhindrar varmt eller kallt vatten att flöda över till fel sida.