Fläktsystemet

Fläktsystemen i våra hus bygger på att den fläkt som sitter på taket av varje huskropp (bestående av 4 till 13 lägenheter) suger ut luft från lägenheterna genom badrum, klädkammare och köksfläkt. När luft sugs ut så måste det ju komma in ny luft någonstans, och det ska ske via så kallade spaltventiler ovanför fönster i vardagsrum och sovrum på baksidan. De fläktsystem vi har är standardsystem som finns i många hus från samma epok, vilket innebär att det inte finns en massa avancerad teknik. Det är väl bra på ett sätt, men med ett gemensamt enkelt fläktsystem är det lätt att ställa till det både för sina grannar och för sig själv. När det är något krångel med fläktsystemet så beror det ofta på :

– att någon i en huskropp har installerat en fläkt som inte är anpassad för att anslutas till den typ av system vi har. (Läs mer om detta här under ”Bygga om och renovera”) En sådan fläkt i en lägenhet kan ge konsekvensen att det blir kallt där och att ytterdörren blir svårare att öppna. Samtidigt kan övriga få sämre drag och lite varmare i sina lägenheter.

– att spaltventilerna är stängda. Det medför också ofta att det blir svårare att öppna den egna ytterdörren samtidigt som draget ökar något i övriga lägenheter.