Kök

När det gäller renovering av kök så är det ett par saker som mer än andra vållar eller kan vålla djupa veck i pannan och här kommer dessa:

I de här kåkarna har vi en fläkt på taket som suger ut luft hela tiden, och för att kunna stänga köksfläkten så krävs det att den är försedd med ett spjäll. De flesta köksfläktar på marknaden är avsedda för villor och småhus där det inte finns någon fläkt på taket, och dessa saknar spjäll. Konsekvensen av att montera en sådan fläkt i en lägenhet här hos oss blir att fläkten kommer att stå vidöppen för jämnan, och då blir det lätt kallt i lägenheten vintertid. Alternativa fläktarna som passar här kan vara av den nyare typen av fläktar med aktivt kol som bara roterar luften inne i lägenheten. Det brukar fungera riktigt bra och sparar dessutom på värmen.

Mer viktig och fullödig information finns här

Till köksfläkten går det en kanal som har en renslucka ovanför överskåpen som sitter så till att en del råkar bygga in den. Var uppmärksam på detta!
I hörnet längst in i köket finns en ”stam” som bara innehåller frånluftskanalen. Denna är inbyggd med dubbla gips, det innebär att det är en brandcellsgräns. Om ni vill göra ingrepp i denna del så tänk på brandskyddet.
Det förekommer ibland att någon vill flytta avloppet, men eftersom det är så långt till stammen för avloppet (i stora badrummet) så kan man inte flytta avloppet ännu längre bort. Fallet är dåligt som det är, och flyttar man avloppet ännu längre bort från stammen så blir fallet än sämre och risken för stopp i avloppet blir därmed större.
Tänk på att diskmaskin alltid skall stå på en stor plastbit som går upp i bakkant. Denna ser till att vatten vid en eventuell läcka kommer direkt ut på köksgolvet och inte smyger ut i bakkant och inte blir upptäckt förrän grannen under säger ifrån. En sådan plastbit kan vara guld värd när man skall ha med försäkringsbolaget att göra efter en skada.