Fönster / Energiglas

När våra mest utsatta fönster hade sina bästa år bakom sig så beslöt vi i början av 2000-talet att byta ut ytterbågarna på dessa. Innerbågen med isolerglaset fick altså sitta kvar oförändrat. Istället för den gamla yttre träkonstruktionen blev det nu en aluminiumram, och när vi ändå var på gång, ett energiglas i den ramen. Detta byte berörde inte alla fönster, utan endast de som saknar skydd i form av balkong eller utskjutande tak ovanför. Det innebär bland annat att alla fönster på kökssidan fick dessa nya bågar (badrumsfönstren undantagna)och att inga bågar byttes på baksidan av de röda husen (förutom Timmerslätt 23 – 25).

Det speciella med dessa fönster är att de har ett mycket tunt metallskikt på insidan, vilket i sin tur innebär att:

 • det reflekterar tillbaka värmestrålning, vilket är skönt på sommaren och energibesparande på vintern.
 • det lätt blir kondens på fönstret.
 • fönstret har en svag grå ton, och…
 • det måste skötas om på ett visst sätt.

 • Lite förenklat kan man säga att man skall vara sparsam med medel på detta glas. Den typen av fönsterputs som sprutas på och sedan bara torkas bort fungerar inte, då det kommer att lämna fläckar på glaset. Lite diskmedel och mycket vatten skall det vara.

  Det tunna metallskiktet är dessutom känsligare än glas för repor, varför rakblad inte kan användas på detta glas.

  De papper som delades ut i samband med fönsterbytet finns här.

  Våra fönster består av en innerbåge med ett isolerglas och en ytterbåge med ett enkelglas. På de mest utsatta fönstren är den gamla ytterbågen av trä utbytt mot en aluminiumbåge med ett energiglas.