Andrahandsuthyrning

Att hyra ut i andra hand

Andrahandsuthyrning kräver tillstånd av styrelsen. Sök sådant senast två månader före tänkt inflyttningsdag för er hyresgäst. Andrahandsuthyrning är svårt och blir lätt ett problem ur flera aspekter (både för hyresgästen, föreningen, grannar och inte minst för dig som hyr ut din lägenhet). Men ibland så är det kanske ändå den enda rimliga lösningen för att reda ut en situation. Eftersom föreningen inte är proffs på det här, och inte vill riskera att döma godtyckligt och fel i sådana här ärenden, så har vi några enkla principer som gäller alla. Dessa går i linje med hyresnämndens domslut i sådana här fall och är väl beprövad praxis.
Giltiga skäl till uthyrning är:

  • Studier, plikt eller arbete på annan ort.
  • Provboende med ny partner.
    (Det gäller bara för en ny partner, ett jobb osv.)
  • Ett dödsbo vill slippa ”blöda” under tiden fram till att bouppteckningen är klar.

Att hyra ut i andra hand för att ha det som en extrainkomst eller för att invänta en prisuppgång eller liknande är alltså inget giltigt skäl.

Tillåten längd på tiden för andrahandsuthyrning är:

  • Max 1 år åt gången.
  • Max 2 år totalt (dödsbo max 3 år).

Tänk också på att den hyra man får ta ut är vad allmännyttan på orten tar för motsvarande lägenhet plus några hundralappar för möblemang. Hyreslagen är tvingande och vad man än avtalar om med sin hyresgäst så kan han komma tillbaka med krav på återbetalning många år efteråt.

Här finns blankett för andrahandsuthyrning.